Danmark i Larkollen - 2 km

Foto: Knut Tomt

Kort lavvannstur!

Danmark -  Stretaneset

Ta utgangspunkt på parkeringen ved Teibern ytterst på Larkollneset (Stretaneset), gjerne en dag det ikke er er for mye vind.  Gå sørover ned til Nesetstranda, en flott sandstrand som er svært småbarnevennlig. 

Øya Danmark åpenbarer seg mellom furutrærne -  en kommer ikke dit ut hvis det er høyvann. Det er en gangbar tombolo (morenebelte) som forbinder øya med fastlandet. Det er så en fin rundtur rundt øya med mange fine steder å sette seg ned. Her er det fin utsikt mot det åpne hav. Geologisk er øya en del av Onsøymorenen og vernet som landskapsvernområde.

Øya domineres av blandingsskog og kratt med rullesteinsstrender rundt hele øya så det egner seg ikke å ta med barnevogn hit. På vandringen tilbake kan en ta turen bortom de gamle tyske skyttergravene på Stretaneset, før en igjen går opp til parkeringsplassen.

++++++++++++++++

En tombolo er en landform av sedimentasjon som et eid eller en banke som danner en smal landtunge mellom en øy og fastlandet, eller mellom to øyer. De oppstår ved at bølger refrakterer rundt øya og drar med seg sand og grus fra hver side av øya der det blir samla opp mellom øya og fastlandet eller mellom dei to øyene.

Vi har f.eks. tombolo til Vrangbein, Sjuskær og Fantorsk i vårt distrikt.    

Foto: Helge Jodalen

Skrevet av Evy K Skulstad Eliassen 11. april 2020