KJØPSTIPS – TURSKØYTER OG SIKKERHETSUTSTYR

Hva slags utstyr som bør velges kommer dels an på lommeboka, dels på smak og behag, og dels hvordan man ønsker å anskaffe seg utstyret.  

Skøyter 

Turskøyter (svensk: Långfärdsskridskor) anbefales sterkt! Glem dine kalde og ubekvemme erfaringer fra barndommen. Turskøyter gir lavt tyngdepunkt og god stabilitet, og du kan gå i timevis uten å bli særlig sliten – selv med lite trening. Det er to hovedgrupper turskøyter:

-  Turskøyter med fast hæl (hvor du kan bruke f.eks. fjellsko eller litt solide/stive vintersko)
-  Turskøyter med løs hæl, dvs med skibinding (tåbinding, helst BC).
Du får da en slags ”klappskøyte”. Bør ha fjellskisko (til BC-binding) i tillegg - hvis du ikke har det fra før.

Det er fordeler og ulemper med begge variantene, men vi ser nå at de fleste velger skibinding/løs hæl. Unngå de aller rimeligste fasthælskøytene med enkle reimer. I de siste årene har det også blitt vanligere bruke ordinær NNN binding, da med litt høy ankel (kombisko).  Les mer på nettstedene som er nevnt nedenfor. 

Sikkerhetsutstyr

Ispigger (med fløyte), isstaver (svensk: Pikar) og redningsline (kastline) er det som er standard sikkerhetsutstyr som skal være med på våre fellesturer. I tillegg kommer ryggsekk med hoftebelte og reim under skrittet + ekstra klesskift i vanntett pose. Hjelm , kne- og albuebeskyttere anbefales sterkt.  Futteral / skøytebeskytter er også veldig praktisk under transport.

Ispigger og redningsline er lett å få tak i (se tabell under). Husk at ispigger skal være med fløyte og piggen skal være ganske kort. De billigste piggene kan ha litt for dårlig kvalitet.

Isstaver er imidlertid mindre tilgjengelig, men isstavene er utrolig viktig når man beveger seg på ukjent is og is med varierende egenskaper. Isstavene er turskøyterens følehorn – uten dem er man ”blind”. De kan også brukes til å stake med. Det er fristende å kjøpe teleskopstaver, og de er helt greie å stake med, men de har ofte for dårlig kvalitet til å sjekke isen med, så faste staver anbefales.

Salgssteder

XXL (Varnaveien og Nordbysenteret i Sverige),  SportsmateOutnorth og Pikmakarn har alle normalt et godt utvalg av utstyr til turskøyting.
Clas Ohlson har gode ispigger og kasteliner. 

Sliping
De siste sesongene har DNT Vansjø Turskøytegruppe lånt slipemaskin. Prisen for å slipe et par skøyter er 150,- (2019). 

Enkelt utstyr for å slipe skøytene selv kan du få kjøpt på overnenvte nettbutikker. Vi vil særlig anbefale Pikmakarns ”Folkslipen”.